Miért érdemes kötni, horgolni?

Legutóbb frissítve: 2022.11.12.
Vissza a cikkekhez

A kreatív időtöltés jótékony hatásai

A kötés, horgolás illetve az alkotás több szempontból is jótékony hatással van arra, aki e tevékenységeket végzi. Nézzük sorban milyen pozitív hatással bír az alkotás a szervezetünkre illetve a közérzetünkre:

1. Kikapcsol

A hétköznapi életben kisebb-nagyobb feladatok megoldása teszi ki mindennapjainkat s nyilvánvaló, hogy ezek leterhelnek bennünket. Kell egy olyan szabadidős elfoglaltság, amely végzése közben ki tudunk kapcsolni, ki tudunk lépni a mókuskerékből. Ilyen tevékenységek egyike pl.: a kötés, horgolás vagy bármilyen alkotómunka. A figyelmünket összpontosítanunk kell ahhoz, hogy precíz, szép termék születhessen a kezeink alatt, így a hétköznapi gondokról, problémákról elterelődik a figyelmünk.

2. Hasznos időtöltés

Mindamellett, hogy leköti a figyelmünket e tevékenység, olyan produktum kerül ki a kezeink közül, amit viselhetünk (sapka, sál, pulóver…stb), lakásunk dísze lehet vagy ajándékba adhatunk.

3. Fejleszti a szépérzékünket az ízlésünket A színek kombinálása közben a szépérzékünk fejlődik.

4. Örömforrás

Hát mekkora öröm az, amikor egy gombolyagból valami “életre kel” és még nagyobb büszkewséggel tölt el bennünket, ha az általunk készített ruhadarabot viseljük vagy saját készítésű egyedi ajándékkal kedveskedhetünk, amely nem tucattermék, hanem abból csak egyetlen darab készült a saját kezünk által, amelyben benne van az időnk, a tehetségünk, a szeretetünk.

5. Feltöltődés forrása

Mindenkinek szüksége van arra, hogy a napi, rutin tevékenységek után feltöltődjön. Ki így, ki úgy találja meg ennek a módját. A kézimunka is egy ilyen feltöltődés forrás, hiszen amiben jól érezzük magunkat az a tevékenység hosszabb-rövidebb időre megújít bennünket.

Tehát kedves Olvasók, kézimunkára fel! Számos videó és leírás található az interneten a kötés és a horgolás témában, mindenki megtalálja a kedvére valót.

Nem sikerült elsőre? Ne csüggedj el, próbálkozz, ha motiváltnak érzed magad meg tudod tanulni!

306985732_3278884739035990_6460559342982691139_n
magnifier