Mi is az a RECYCLED eljárás?

Legutóbb frissítve: 2022.12.11.
Vissza a cikkekhez

Recycled jelentése: újrahasznosított.

Egyre több terméken tüntetik fel azt, hogy újrahasznosított eljárással készült. Ez alól kedvenc fonalaink sem maradnak ki. Nyilván a legtöbb fonal nem újrahasznosítás eredményeként kerül a boltok polcaira, azonban pl. a közkedvelt Anchor Crafty makramé fonal ezen eljárással készült.

De mi is ez a technika? Tapasztaljuk mai világunkban, hogy rengeteg ruhanemű kerül ruhagyűjtő konténerekbe, amelyeknek egy részét civil szervezetekhez juttatják el, más részét használtruha üzletek értékesítik tovább, azonban marad egy jó rész, amelyet olyan gyárakba szállítanak, ahol ezekből a ruhadarabokból az újrahasznosítás során egy új termék jön létre. Van amiból préselt textil filc, másból vatelin vagy tömőanyag és lesz amelyből pedig fonal készül.

Az eljárás menete nagyvonalakban: hatalmas gyárakban a ruhadarabokat bizonyos szempontok alapján szétválogatják. Amelyből fonalat készítenek azt szálaira bontják, rendszerezik, majd a fonalgyártás során használt technikával készítik el a gombolyagokat. Az Anchor Crafty makramé fonal további különlegessége, hogy természetes alapanyagokkal színezik.

Nagyon sokrétű pl. a makraméfonal felhasználási területe, hiszen készíthetünk: karkötőt, virágtartót, falidíszt, faliképet, figurákat és még sok minden mást ebből a fonalból.

A képek csak illusztrációk.

magnifier